Det här är B12-brist

Blodbrist (B12-brist)

Med blodbrist (anemi) menas brist på blodfärgämnet hemoglobin (Hb) i de röda blodkropparna, som cirkulerar i kroppen. Hemoglobinet svarar för transporten av syre från lungorna ut till kroppens celler. Cellerna använder syret i ämnesomsättningen, som ger oss energi.

De röda blodkropparna bildas i den röda benmärgen och har normalt en livslängd på cirka 4 månader. Vid bildningen av de röda blodkropparna behövs bland annat järn, vitamin B12 och folsyra. Om någon av dessa komponenter saknas, blir följden en minskad produktion av röda blodkroppar.

Blodbrist orsakas vanligen av nedsatt produktion av röda blodkroppar men kan ibland bero på en ökad nedbrytning (förkortad livlängd) av dessa.

Varför får man B12-brist?

Brist på vitamin B12 beror vanligtvis på att tarmen inte kan absorbera (suga upp) tillräckligt med detta från kosten. Det vanligaste skälet till detta är brist på ämnet intrinsic factor (IF), som bildas i magsäckens slemhinna, eller försämrad absorption av B12-IF-komplexet i tunntarmen. B12 brist är relativt vanligt hos äldre.

Orsakerna till B12 brist kan vara flera:

•·         Atrofi (tillbakabildning) i magsäcken av de celler, som bildar IF.

•·         Resektion av magsäcken (delar av magsäcken har opererats bort) så att de IF-producerande cellerna blivit för få.

•·         Vissa tunntarmssjukdomar eller tunntarmsresektion kan medföra att tunntarmen inte kan ta upp vitamin B12-IF-komplexet.

•·         Kosthållning som är fattig på kött, fisk och mjölk (vegankost).

Vilka är symtomen vid brist på vitamin B12?

Symptomen kommer ofta smygande, de första är ofta trötthet, svaghet och yrsel. Vid blodbrist uppträder andnöd och hjärtklappning vid kroppsansträngning. Vid mera uttalad blodbrist uppträder kärlkramp, och smärtor i benen (claudicatio intermittens) lättare hos patienter med dessa tillstånd.

Vitamin B12 är också viktigt för nervsystemet. Brist på vitamin B12 kan därför även ge påverkan på nervsystemet, hos en del personer kan symptom från nervsystemet uppträda innan blodbrist har utvecklats, till exempel:

•·         Försämrad känsel, nedsatt vibrationssinne, stickningar, pirrningar framför allt i händer och fötter.

•·         Svårigheter med gång och balans.

•·         Psykiska symptom, som försämrat minne, depression och demens.

Dessutom finns en del symptom från mag-tarmkanalen, vilka är typiska för vitamin B12-brist och som man bör vara uppmärksam på:

•·         Röd, irriterad tunga.

•·         Illamående, matleda, diarré.

Vad kan jag göra för att undvika B12-brist?

•·         Äta en allsidig kost.

•·         Vara uppmärksam på om andra i familjen har B12-brist.

•·         Regelbundna kontroller efter mag- eller tunntarmsoperation.

Hur ställer läkaren diagnosen B12-brist vid blodbrist?

Blodbrist diagnostiseras genom att mäta hemoglobinkoncentrationen (Hb). Vid B12-brist är de röda blodkropparna större än normalt. Man bestämmer därefter om halten av vitamin B12 i blodet är för låg. Ibland kompletterar man också utredningen med bestämning av serumkoncentrationen av homocystein (HCY) och metylmalonsyra (MMA), vilka båda är förhöjda vid B12-brist. Dessa senare prover är extra viktiga vid misstanke på B12-brist vid utredning av symptom från nervsystemet, när blodvärdet är normalt.

Därefter skall orsaken till B12-bristen klarläggas, om den orsakas av förändringar i magsäcken eller tunntarmen. Ett sätt att få svar på detta är undersökning med gastroskopi.

Trolig utveckling

Behandlar man bristen och täcker vitaminbehovet blir blodvärdet normalt och eventuell påverkan på nervsystemet går tillbaka. Vid sent insatt behandling, finns en risk för bestående skador på nervsystemet.

Vad kan läkaren göra?

Undersöka dig och utreda den bakomliggande orsaken till vitamin B12-bristen, samt ge dig Vitamin B12 antingen som injektioner eller tabletter.

Info från http://www.netdoktor.se/?_PageId=368&AreaId=16


Kommentarer
Postat av: Sarah

jag fick förmodligen det pga min IBS...

2009-01-13 @ 13:06:17
URL: http://aflikka.blogg.se/
Postat av: Micke Skribent

Besök gärna denna nya sajt som ger dom svar du behöver.



http://gluten-celiaki.blogspot.com/2011/03/glutenintoleransceliaki-ger-brister-pa.html

2011-04-10 @ 11:16:47
URL: http://gluten-celiaki.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0